Martin hengel sport

Wat eten vijvervissen?

Geplaatst op

In dit blog bespreken we de basisvoedingsbehoeften van enkele van de meest gehouden vijvervissen en adviseren we een aantal gezonde voederkeuzes die je je vijvervissen naast normaal korrelvoer kunt geven.

De meest voorkomende vijvervissen zijn omnivoor en eten een behoorlijk – misschien wel onverwacht – scala aan voedsel, indien ze worden verstrekt. Koi en goudvissen eten bijvoorbeeld graag erwten, citrusvruchten, pompoen, spinazie, tarwekiemen, plankton, bloedwormen, garnalen en zelfs algen! Het dieet van een vis is echter wel enigszins afhankelijk van de watertemperatuur. In warmere wateren is de stofwisseling van vissen hoog en hebben ze eiwitrijk voedsel nodig. In koud water kan een dieet met een lager eiwitgehalte en een hoger koolhydraatgehalte ook geschikt zijn, zoals bij fruit en groenten, omdat hun metabolisme aanzienlijk lager is en ze minder energie nodig hebben dan in warmere maanden.

Wat eten vijvervissen in een natuurlijke omgeving?

In een volledig natuurlijke omgeving zonder aanvullend voer hebben bekende vijvervissen nog steeds een gevarieerd dieet en zijn ze bedreven in het vinden van voedselbronnen. Vooral goudvissen staan bekend als opportunistische eters en eten planten zoals waterspriet en eendenkroos, schaaldieren, insecten en aquatische macro-invertebraten (zoals kadavers, meivlieg en muggenlarven) en kikkerlarven.

Grotere goudvissen kunnen ook kleinere vissen eten dan zijzelf, evenals kikkers. Wilde koi (ook bekend als de gewone karper, de voorouder van de gedomesticeerde koikarper) eten gemakkelijk waterinsecten, vliegen, algen, kleinere vissen, planten zoals waterlelie en watersla, slakken en kikkers. Als bodemvoeders, ze ook bladeren langs de vloer van het waterlichaam met behulp van hun bovenliggende barbels voor alle levende of rottende plantaardige of dierlijke stoffen die zich hebben gevestigd tussen het substraat. Steuren in het wild kunnen enorm groot worden (ongeveer 100 pond, en meer dan 500 pond in het geval van de Atlantische steur), en er is veel voedsel nodig om zo’n forse omvang te bereiken en te behouden. Net als koi zijn het bodembewoners en vertrouwen ze op gevoelige gezichtsbarbelen om alles te lokaliseren, van mosselen en zeepokken tot slakken, viseieren, insectenlarven, garnalen, dode vissen en zelfs grote vissen zoals zalm en bot.

Wat kun je naast korrels ook kois en goudvissen voeren?

1) Extra proteïnen

De gevriesdroogde zijderupsenkoikuren hebben een zeer hoog protiengehalte. Voor extra voeding kan je vijvervissen een groot aantal andere aanvullende voeders krijgen. Bijna alle vissen hebben 10 aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) nodig, die via eiwitbronnen zoals pekelkreeftjes, bloedwormen, zijderupsen, sojameel en natuurlijk voorkomende insecten en wormen kunnen worden aangevoerd. Goudvissen en koi zijn in staat om zowel plantaardige eiwitten als dierlijke protienen te verteren, maar garnalen, bloedwormen en dergelijke moeten in kleine hoeveelheden worden verstrekt en worden meestal als “traktaties” beschouwd. Steuren hebben ongeveer 40% van hun dieet nodig om te bestaan uit eiwitten (meestal afkomstig van dierlijke oorsprong, in tegenstelling tot kois en goudvissen), en 30% en 35-40% voor goudvissen en kois, respectievelijk. Jongere vissen hebben meer eiwitten nodig omdat ze groeien, dus lever 5% extra eiwitten voor hen.

2) Extra koolhydraten & suikers

Vijvervissen genieten van extra groenten en fruit, met als bijzondere favorieten broccoli, sla en spinazie. Vissen hebben ook koolhydraten nodig om snelle energie te leveren, maar meestal niet in grote hoeveelheden – koi en goudvissen hebben vaak last van leverdegeneratie, vaak buiten medeweten van de vijverbeheerder, als gevolg van het feit dat ze te veel koolhydraten krijgen toegediend. Om zeker te zijn van de veiligheid, houden hun dieet samengesteld uit 10% of minder koolhydraten. Frambozen, tarwekiemen, gedopte erwten, watermeloen, broccoli greens, citrusvruchten en cheerios (in kleine hoeveelheden, aangezien granen zeer zetmeelrijk zijn voor vis) zullen niet alleen zorgen voor koolhydraten, maar ook voor andere noodzakelijke vitaminen en vezels. Wortelen en gedopte erwten (licht gekookt of gemalen) kunnen ook helpen om de kleur van je vis te verbeteren, net als spinazie en spirulina (een soort blauwalgen).

3) Extra Vetten (Lipiden)

Bevroren gedroogde pekelkreeftjes bevatten een goede hoeveelheid vitamine E en een gezond vetgehalte. Lipiden, of vetten, zijn de belangrijkste brandstofbron voor de energiestofwisseling in de visspieren, die maar liefst twee keer zoveel energie levert als eiwitten of koolhydraten, en bevatten essentiële vetzuren. Vissen met een lipidendeficiënt dieet hebben last van groeistoornissen, misvormingen en andere problemen. Lijnolie is een van de beste soorten olie voor vissen, omdat het een adequate hoeveelheid zowel linoleenzuur als linolzuur levert, de twee essentiële vetzuren die veel voorkomende vijversoorten (met name koi) nodig hebben. Aquatische oliën (afkomstig van zalm, krill, garnalen enz.) zijn ook een aanvaardbare keuze voor vijvervissen. Essentiële vetzuren moeten ongeveer 5-10% van het goudvissen- en koidieet en 10-15% van het steurvoeder uitmaken. Let erop dat organismen (zowel op het land als in het water!) mogelijk dodelijke ziekten kunnen ontwikkelen als ze te veel vet eten. Zo begonnen bijvoorbeeld de populaties van de Nijlkrokodillen in Zuid-Afrika en Mozambique vanaf 2008 plotseling te dalen, grotendeels als gevolg van een dodelijke ziekte die pansteatitis wordt genoemd en die het nauwst verbonden is met een hoge meervoudig onverzadigde vetinname en een laag vitamine E-gehalte (onder andere door een slechte waterkwaliteit). Om dezelfde redenen blijkt deze ziekte zich ook voor te doen bij vissen, schildpadden, vogels en zelfs als huisdier gehouden honden en katten.

Met dit in gedachten, matig de vetinname van je vijvervissen en voeg een beetje vitamine E toe om een goede cellulaire stofwisseling van vetten en eventuele giftige stoffen die in het milieu aanwezig kunnen zijn, te verzekeren. Gezonde vetten, waaronder linolzuren en vitamine E, kunnen worden gevonden in hoogwaardige korrelvoeders, of in aanvullende voedingsmiddelen zoals pekelkreeftjes, bloedwormen, zijderupsen, krill of sojameel.

4) Extra Vits & Mineralen

De meeste vissen hebben slechts kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen nodig, die gemakkelijk kunnen worden verkregen via de reeds genoemde voedingsbronnen (fruit, groenten, koolhydraten, enz.) en rechtstreeks uit het water zelf via osmotische diffusie. IJzer, zink, koper en magnesium kunnen echter niet uit het water worden verkregen door vissen en moeten uit hun dieet worden gehaald, hoewel deze in vrij kleine hoeveelheden nodig zijn en je zich dus waarschijnlijk niet direct hoeft bezig te houden met het leveren van deze producten.

Gerelateerde berichten

Over ons

martinhengelsport – Jouw gids voor de ultieme hengelsportavonturen en vrijetijdsbelevingen. Verken onze verzameling reisverhalen, hobbytips en technieken, en ontdek de fascinerende connectie tussen scheepvaart en hengelsport. Laat je inspireren voor je volgende visavontuur!

Contactgegevens

Via info @ martinhengelsport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden