Geplaatst op
Met name de afgelopen periode, waarin iedereen verzocht werd om zoveel mogelijk afstand te houden van elkaar in verband met het overdragen van het coronavirus, is vissen enorm toegenomen in populariteit. Verschillende hengelsportverenigingen zagen hun ledenaantal enorm snel toenemen en de waterkant werd een stuk drukker dan normaal gesproken. Dit komt met name door het feit dat je aan de waterkant zeer gemakkelijk afstand van elkaar kunt houden en toch nog lekker in de frisse buitenlucht bent. Veel beginnende visfanaten hebben echter nog weinig verstand van de hengelsport, waardoor het of niet lukt om vis te vangen of je vissen onbewust verwond. Om je als beginnende visser verder te helpen, hebben we in dit blog een aantal eenvoudige tips onder elkaar gezet.
Vaste hengel
Wanneer je als beginner de waterkant opzoekt wil je natuurlijk zo snel en zoveel mogelijk vis vangen. Om de kans hierop zo groot mogelijk te maken, raden we je aan om te gaan vissen op de meest traditionele manier, namelijk: met de vaste hengel. Een vaste of telescopische hengel is relatief goedkoop en verkrijgbaar in verschillende lengtes. Daarnaast heb je hiervoor de minste techniek nodig, waardoor de kans het grootst is om vis te vangen. Bovendien krijg je vaak een standaard snoertje met dobbertje en haakje, waardoor je direct aan de slag kunt om vis te vangen in de meest schitterende dorpsgrachten of open wateren.
Natte handen
Alle vissen bevatten een dunne of dikke slijmlaag. Deze slijmlaag is voor veel beginners wellicht een beetje schrikwekkend, maar is zeer belangrijk voor de vis. De slijmerige laag beschermd de vissen namelijk tegen parasieten die in het water leven. Zonder deze slijmlaag zullen parasieten gemakkelijker vat krijgen op de vissen, waardoor ze het lichaam van de vis eenvoudige zullen binnendringen. Zodra parasieten eenmaal het lijf van een vis zijn binnengedrongen kunnen ze enorme schade aanrichten en zelfs de dood van een vis veroorzaken. Veel beginnende vissers zijn bij vangst erg enthousiast en pakken de vis met blote hand vast. Wanneer je met de blote hand een vis vastpakt, ontstaat er veel wrijving. Door deze wrijving is de kans groot dat de slijmlaag wordt aangetast en verwijderd wordt. Dit merk je heel snel omdat je handen erg slijmerig worden. Op te voorkomen dat je onbewust schade aanricht aan de vis, raden we aan om je handen altijd goed nat te maken voordat je een vis vastpakt. Daarnaast kun je voor sportvissen gebruik maken van een onthaakmat.
Vispas
In Nederland is het verplicht om een vispas aan te vragen bij je lokale hengelsportvereniging. Dit geldt zowel voor ervaren als beginnende vissers. Met dit lidmaatschap op zak mag je in vrijwel alle wateren in Nederland vissen. De kosten die verbonden zijn aan de nationale vispas worden ingezet om de wateren schoon te houden en de visstand op peil.