Martin hengel sport

3 waardevolle tips voor het verjagen van vissen

Geplaatst op

Vissen horen meer dan wij denken. Vissen horen zelfs meer dan wij mensen. Vooral zoetwatervissen. Die horen zo goed, dat zij soms bang worden van alle geluiden om hun heen. 

Karpers

Zilverkarpers hebben het beste gehoor. Zelfs zo goed dat zij er last van hebben wanneer vissers te hard praten. Of wanneer er een boot voorbij komt racen. 

Gevolg is dat de vissen diep naar beneden zwemmen en gaan schuilen totdat het lawaai over is. Funest natuurlijk voor alle vissers onder ons. 

3 tips 

Een veelgestelde vraag is: kan ik hier iets aan doen? Ons antwoord luidt: dat kan!

  1. Heb je een luide stem? Praat dan iets zachter als je aan het vissen bent. Je zult zien dat vissen het waarderen wanneer je niet al te veel lawaai maakt. 
  2. Vertelt je maatje een leuke mop aan de waterkant? Lach dan de andere kant op. Zo voorkom je dat vissen zich onveilig voelen en de bovenzijde van het water verlaten. 
  3. Vis je met de boot? Geef je boot dan eens een poetsbeurt. Een ongepoetste boot maakt meer geluid dan een gepoetste boot. Dit klinkt gek, maar is eigenlijk best logisch. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld:

Voorbeeld 1:

Boot A is nieuw, schoon en heeft nog weinig kilometers op de teller. De boot oogt netjes en bevat geen vuil. Boot A maakt weinig geluid. 

Voorbeeld 2: 

Boot B is al een paar jaar oud en is erg vies. De boot is ongepoetst. Boot B maakt veel geluid doordat vuil en andere middelen in het water zich gaan hechten aan de buitenzijde van de boot. Voor ons mensen maakt dit weinig verschil, maar vissen horen dit. Zorg daarom altijd voor een schone boot.

Boot poetsen

Een wijs man zei ooit: “een schone boot, die hoor je niet”

Daarom heb je 2 opties: 

  1. Boot zelf poetsen
  2. Boot laten poetsen 

Je kunt een boet natuurlijk zelf poetsen, maar de beste manier is om dit te laten doen door een expert. Wanneer je zelf aan de slag gaat kan het wel eens voorkomen dat je niet elk plekje meepakt, waardoor je boot nog steeds vies is en teveel geluid produceert. Vakmensen hebben te maken met allerlei boten en kennen de valkuilen. Zij zorgen er voor dat je boot weer glimt en geruisloos over het water vaart. 

Tip: let goed op de kosten. Er zijn namelijk poetsers actief die een veel te hoge prijs in rekening brengen voor het poetsen van de boot. Vraag daarom altijd vooraf om een heldere prijsopgave. Succes! 

Gerelateerde berichten

Over ons

martinhengelsport – Jouw gids voor de ultieme hengelsportavonturen en vrijetijdsbelevingen. Verken onze verzameling reisverhalen, hobbytips en technieken, en ontdek de fascinerende connectie tussen scheepvaart en hengelsport. Laat je inspireren voor je volgende visavontuur!

Contactgegevens

Via info @ martinhengelsport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden